top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHubklup

Succesvolle pilot emissieloze vers-leveringen aan het strand van Den Haag

DEN HAAG – Stichting HubKlup bundelt en verduurzaamt de levering van versproducten aan Haagse horecaondernemers. Door samenwerking met ondernemers en leveranciers zorgt HubKlup voor efficiënte, gebundelde leveringen met elektrisch vervoer. De resultaten van de pilot van afgelopen zomer zijn veelbelovend: een reductie in uitstoot en vervoersbewegingen en betere verkeersveiligheid. Bijzonder aan het initiatief is de oorsprong: niet de logistieke sector, maar drie ervaren horecamedewerkers kwamen op het idee.


Emissieloos verbinden

HubKlup is een initiatief van twee managers van De grote Markt Groep en een ervaren horeca ondernemers uit Den Haag. De missie van HubKlup: de transitie naar emissieloze Haagse horeca in 2025 versnellen en lagere kosten in de keten voor iedereen. De ambitie is om in 2023 niet alleen alle strandpaviljoens in de regio Den Haag, maar ook de Haagse binnenstad aan te sluiten. En door het succes van de pilot van afgelopen zomer gaan ze zich nu al op de binnenstad van Den Haag richten. Het doel voor volgend jaar: alle strandpaviljoens bedienen tussen Hoek van Holland tot Noordwijk.


Pilot afgerond, eerste resultaten

De 14 weken durende pilot vond plaats in de zomer van 2021, om te onderzoeken of en hoe dit systeem van gedeelde emissie-loze leveringen op grote schaal te implementeren is. In deze periode zorgde HubKlup voor 60 tot 70% minder vervoersbewegingen, omdat er nog maar 2, in plaats van 6 auto’s per dag richting het strand rijden. Volgens onderzoeksbureau Districon zijn de eerste resultaten daarvan veelbelovend: in 14 weken zijn 10.800 kilometers bespaard, 4000 kg CO2, en 260 uur aan reistijd. Bijkomend voordeel is een betere verkeersveiligheid. Mariëlle van Spronsen (PostNL en lid Topteam Topsector Logistiek): “HubKlup heeft echt een hele mooie kickstart gemaakt. Meet de onderzoeksresultaten van Disctricon laten ze zien dat het werkt, en dat er toekomst zit in dit initiatief.”


Andere partijen

HubKlup werkt samen met dataspecialist inONE, en logistieke partner Hubbel. Onderzoeksbureau Districon is aangesteld en wordt gefinancierd door de Topsector Logistiek. Daarnaast werkt HubKlup vooralsnog samen met 7 verschillende leveranciers, waaronder groenteboeren, bakkers, visspecialisten en een slager. Arjan Roodenrijs van Horecabakkerij Roodenrijs: “dankzij HubKlup maak ik minder kilometers, en houd ik tijd over voor andere dingen. Dus aansluiten heeft positieve economische gevolgen voor mij als leverancier.” Andere leveranciers zijn welkom om aan te sluiten.
356 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page